Proszę o pomoc w wyborze pilne !

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Michal83
    Classic
    • 2013
    • 28

Zamieszczone przez bishop
    Gdzie lądują usuniete posty? , bo mi coś zginęło
    tam gdzie ich miejsce
    Octavia III Kombi 2.0 TDI DSG Elegance+Columbus+Skóra+amizing+chromy+Front Assist i pare innych
  • kazek103
    Rider
    • 2012
    • 351

Witam wszystkich jeszcze raz i przepraszam za zaśmiecenie tego forum ops:
    Proszę wszystkich o pomoc w podjęciu decyzji odnośnie wyboru silnika i wyposażenia.
    Zdecydowałem się na zakup O kombi II Family Plus 1,8 TSI. jednak jeżdżę w większości
    w warunkach miejskich , za radą kolegów z forum rozważam wybór wersji Ambition 1,4 TSI + DSG chodzi o różnicę w spalaniu czy jest aż tak duża aby wybrać słabsze 1,4. z DSG.
    W lecie wyjeżdżam z rodziną pod namiot z boksem i rowerami na haku , czy 1,4 nie będzie za słaby?
    Autoalarm fabryczny koszt 1000 zł , montaż w salonie 700 czy warto wybrać drugą wersję, chodzi mi o ingerencję w gotowy samochód (kable czujników za uszczelkami itp)
    Decyzję muszę podjąć do jutra.
    Proszę moderatora o nie blokowanie tego (ostatniego) wątku :wink:

Komentarz

• andrzej111
      L&K
      • 2010
      • 1391

Zapytałeś w dwóch wątkach o to samo a teraz zakładasz nowy temat
      Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• krisoctav
        Rider
        • 2008
        • 417

nie miałem do czynienia z tymi silnikami ale moje zdanie jest takie
        jeśli alarm to lepiej fabryczny nie będzie problemu na etapie działa nie działa jak zamontują ori to będzie chodził i podpięty pod system w aucie tj domykanie szyb uzbrajanie itp .
        1.8 spalanie do 1.4 jakaś jest tam różnica pewnie 1 litra lub 2 ale 1.8 mniej wysilony niż 1.4 a ciągnie lepiej no i w podróży z rodziną i walizami nie będzie problemu zawsze większy jest trwalszy bo nie musisz go żyłować aby jeździł tak jak chcesz
        jeśli jeździsz po mieście to cóż mogę powiedzieć nawet chłopaki jeżdżą po mieście tdi-kami i dają radę wychodzę że jak cię stać to bież te 1.8 już są w ofercie tylko kosztuję instalacje na ciekły gaz więc jak skończy się gwarancja to można zagazować
        ja mogłem wybierać 1.6 i 2.0 octa 1 wolałem 2.0 bo lepsza kultura jazdy, bezpieczeństwo czynne i zero problemów a dziadek może jeździć 1.6 też jeździ ale co to za jazda 1.6 masz po 3,5 tys jazdę a 2.0 już od dołu ciągnie to samo pewnie będziesz miał z 1.4 a 1.8 wybór należy do ciebie

Komentarz

• kazek103
          Rider
          • 2012
          • 351

Dzięki
          Jeśli nie zdecyduję się na wyświetlacz Maxi Dot to gdzie będą wyświetlane informacje z komputera ?

Komentarz

• LUKI
            RS
            • 2005
            • 5776

W lecie wyjeżdżam z rodziną pod namiot z boksem i rowerami na haku , czy 1,4 nie będzie za słaby?
            nie będzie słaby
            kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• andrzej111
              L&K
              • 2010
              • 1391

Panowie zobaczcie na twórczość naszego nowego kolegi

Za takie występy tylko jeden owoc wpadł?
              Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• kazek103
                Rider
                • 2012
                • 351

Przeprosiłem już za to , jestem nowy w tym forum i wiem już że nie mogę dublować tematów.
                Jeśli tak Cię to boli to zablokuj mi dostęp po prostu.
                A wszystkim wyrozumiałym dziękuję za pomoc.

Komentarz

• lu5asz
                  RS
                  • 2011
                  • 2006
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Bierz 1.4 z DSG
                  Kondziu

OCP

Komentarz

• blackrs
                    RS
                    • 2008
                    • 4826
                    • Superb II combi (3T5)
                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

musisz sam sobie odpowiedziec na pytanie ile mocy ci trzeba?. zawsze 1.4 mozna zczipowac do tych 140-150? co do dsg chcesz koniecznie automat? poczytaj o dsg jest toche tego niby dobra skrzynia ale jak juz cos padnie to wtedy łapać sie za kieszeń. mxi dot to rozwinięty komputer z wieksza ilościa funcji i opcji. bez niego masz zwyklego kompa ktory pare rzeczy też . jak zalezy ci na dobrym spalaniu i przyzwoitych osiagach bierz 1.4 jak chcesz czasami pocisną cto 1.8 ale i spalanie troszke wieksze. zamiast dsg ja bym wziął lepiej xenon + jakieś inne fajne dodatki np klimatronik 2 strefory. ale to musisz sam sobie odpowiedziec co chcesz. czemu musisz decyzje podjąc do jutra? co do kupna auta to skontaktuj sie z danielcio i jaczak1 maja super oferty na auta można pare tys zaoszczedzieć

chłopaki troche wyrozumiałosci kolega nowy na forum śpieszy mu sie to szaleje ale przeprosił i to ważne.
                    BYŁA o1 rs
                    BYŁA o2 1.6
                    JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• kazek103
                      Rider
                      • 2012
                      • 351

Dzięki kolego za treściwe podsumowanie , tak właśnie myślałem o tym DSG dobra skrzynia jak jest dobrze. Na jutro jestem umówiony z dealerem mam złożyć zamówienie, klimę automat już wybrałem.
                      A do polecanych kolegów na pewno się odezwę.
                      Dzięki wielkie.

Komentarz

• blackrs
                        RS
                        • 2008
                        • 4826
                        • Superb II combi (3T5)
                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

jak ci automat nie potrzebny to nei bierz. tak jak mowie zastanow sie nad xenonem jak jeździsz dużo w nocy bo to rewelacyjna sprawa tyle ze kosztuje... wejdz sobie w konfiguracje auta i doposarzaj do momentu az dojdziesz do kwoty za która chcesz auto spzredać. u forumowych dilerow cena jest nizsza 5-7% od tego co ci wyjdzie w konfiguratorze. musisz sie tylko powołac na ocp

[ Dodano: Nie 26 Lut, 12 17:20 ]
                        tylko tak jak patrze dto ani w afmily ani w family + nie ma 1.4 jak juz cos to brac ambiente jak sie zdecydujesz an ten silnik. ale jak dolozysz klimatronik tempomat radio madi halogeny to wyjdzie tyle co elegance a w elegance bedziesz mial alusy i jeszcze pare rzeczy dodatkowo
                        BYŁA o1 rs
                        BYŁA o2 1.6
                        JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Zamieszczone przez kazek103
                          Jeśli nie zdecyduję się na wyświetlacz Maxi Dot to gdzie będą wyświetlane informacje z komputera ?
                          Info. z komputera będziesz miał na tym samym centalnym ekranie pomiedzy zegarami.
                          MAXI-DOT to dodatkowa funkcjonalność która pozwala na personalizacje nie których ustawien samochodu. Poprzez dłuższe prztrzymanie przysisku na manetce kompa wchodzisz w Menu gdzie mozesz wedle własnych preferencji ustawiać np. długośc świecenie świateł w funkcji leaving/comming home, sposób otwierania auta, sposób regulacji lusterek zewnetrznych, działanie bądz nie komfortowych kierunkowskazów, działnie będz nie komfortowego sposobu otwierania szyb, ustaweinia granicznej predkości gdzie po jej przekroczeniu auto bedzie cie o tym fakcie informowało itd. itp.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• ary
                            Rider
                            • 2011
                            • 634

kazek103, 1.4 TSI Elegance jest tylko 2k droższe od 1.8 TSI Family +
                            Dodaj sobie do tego BT ze sterowaniem z kiery no i może xenon chociaż to ostatnie jak jeździsz po mieście to takie istotne nie jest. Co do DSG7 (a taka tu wchodzi w grę) to są sygnały od niektórych na tym forum o szarpaniu przy przełączaniu z jedynki na dwójkę i narazie VW nie zdiagnozował dlaczego tak jest
                            O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• kazek103
                              Rider
                              • 2012
                              • 351

Trudno się zdecydować na silnik , dotychczas używam disla 1,9 74 kw i jestem bardzo zadowolony , jedyny problem to chroniczne niedogrzewanie silnika zimą , zbyt krótkie odcinki do 10 km. Myślę że 1,4 wystarczy ale 1,8 bardzo kusi.

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

kazek, bierz 1.8, mocy nigdy nie za dużo
                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• ary
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 634

kazek103, 1.4 TSI ma zbliżone osiągi do 1.9 TDI może nawet trochę lepsze jak go przegonisz na obrotomierzu, a 1.8 wiadomo
                                  :yay: na gębie, lepszy od niego jest tylko 2.0 TSI ale to tylko w eReSce :diabelski_usmiech
                                  W sumie to nie wiem czy zależy ci na osiągach czy na oszczędnościach. 1.4 to zdrowy kompromis ale z drugiej strony, w którymś wątku pisaleś, że robisz 15kkm rocznie. Przy cenie 6zł/l daje to ok. 80-100zł wydaków więcej miesięcznie na benzynę w przypadku gdy się zdecydujesz na 1.8. Z osiągów będziesz zadowolony pytanie czy w zamian akceptujesz większe zużycie na poziomie 1-1,5l, a jak będziesz miał niedosyt mocy to mały wirusik i masz 200KM+
                                  O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• kazek103
                                    Rider
                                    • 2012
                                    • 351

Jeszcze jedno , czy warto wybrać opcję z podgrzewanymi przednimi fotelami , czy to tylko taki kosztowny i mało potrzebny gadżet , w zamian morze czujnik deszczu ?

Komentarz

• idas
                                      Elegance
                                      • 2006
                                      • 828

Warto! W zimie docenisz
                                      Wedlug mnie:
                                      - bi-ksenony skretne,
                                      - podgrzewane siedzenia,
                                      - lusterka fotochromatyczne,
                                      to jedne z najbardziej przydatnych rzeczy w aucie.
                                      VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                      VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• kazek103
                                        Rider
                                        • 2012
                                        • 351

Jestem na 90% zdecydowany na 1,8TSI Family + dodatkowo Klima automat , fotele podgrzewane , autoalarm fabryczny , wyświetlacz maxi dot , niestety ksenony nie mieszczą się w moim budżecie choć nie ukrywam ze bardzo bym chciał .
                                        Kolego te lusterka o których piszesz to dodatkowa opcja?

Komentarz

• Northeusz
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 1677
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AUM 1.8 20VT 150 KM

Jestem na 90% zdecydowany na 1,8TSI Family + dodatkowo Klima automat , fotele podgrzewane , autoalarm fabryczny , wyświetlacz maxi dot , niestety ksenony nie mieszczą się w moim budżecie choć nie ukrywam ze bardzo bym chciał .
                                          Kolego te lusterka o których piszesz to dodatkowa opcja?
                                          Bardzo dobry konfig. A na spota przyjedziesz nowym nabytkiem?
                                          Pozdrawiam
                                          Northeusz

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

A jaki to budzet, bo widze ze nie wiesz co jeszcze mozna urwac z ceny tego auta. Tak mysle ze na 1.8TSI z DSG Elegance by starczylo nawet :wink:
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• kazek103
                                              Rider
                                              • 2012
                                              • 351

Budżet to 73 tyś , czekam jeszcze na korzystniejszą ofertę ale nie sądzę aby dało się zejść
                                              jeszcze niżej choć chciałbym się mylić . Koledzy o co chodzi z tymi lusterkami fotochromatycznymi ?
                                              I jeszcze wybrałem kolor nadwozia Platin , która tapicerka lepiej pasuje onyx czy blue ?

Komentarz

• Northeusz
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 1677
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AUM 1.8 20VT 150 KM

Budżet to 73 tyś , czekam jeszcze na korzystniejszą ofertę ale nie sądzę aby dało się zejść
                                                jeszcze niżej choć chciałbym się mylić . Koledzy o co chodzi z tymi lusterkami fotochromatycznymi ?
                                                I jeszcze wybrałem kolor nadwozia Platin , która tapicerka lepiej pasuje onyx czy blue ?
                                                Lusteko fotochromatyczne to automatycznie ściemniające się lusterko. Dzięki wbudowanym fotokomórkom lusterko ściemnia się w momencie, gdy padające na nie światło może oślepić kierowcę.
                                                Pozdrawiam
                                                Northeusz

Komentarz

• kazek103
                                                  Rider
                                                  • 2012
                                                  • 351

To lusterko wsteczne czy ogólnie wszystkie lusterka z zewnętrznymi włącznie ?

Komentarz

Pracuję...